درمان خشکی پوست

درمان پوست خشک

درمان خشکی پوست با‌توجه به دلیل اصلی آن کاملا متفاوت است. شاید موقتا با استفاده از انواع مرطوب‌کننده و نرم کننده رفع شود، اما برای خلاصی از آن، باید کشف کنید که چرا پوست شما خشک می‌شود؟ از علائم شایع خشکی پوست می‌توان به شرایط آب و هوایی، مصرف کم آب، برخی از بیمار‌ی‌ها مثل کم کاری تیروئید، شستشوی زیاد یا استفاده از داروها و مواد آرایشی و بهداشتی اشاره کرد.

مشکلات خشکی پوست

خشکی پوست یک وضعیت ناراحت‌کننده است که با پوسته‌پوسته شدن، خارش و ترک‌خوردگی همراه است. شاید شما به‌طور طبیعی پوست خشکی داشته باشید، اما در برخی از مواقع حتی اگر پوست طبیعتا چرب هم باشد، باز هم ممکن است دچار خشکی پوست شوید.

خشکی پوست می‌تواند هر قسمتی از بدن را تحت تأثیر قرار دهد، اما معمولاً دست‌ها، بازوها و پاها را درگیر می‌کند. در خیلی از موارد، با تغییراتی جزئی در روتین مراقبتی پوست و یا استفاده از مرطوب‌کننده‌های قوی برای درمان پوست خشک کافی باشند. اما اگر این روش‌ها مؤثر نبود، باید با یک پزشک متخصص پوست حتما مشورت کرد.

روش های ساده و کم هزینه برای درمان خشکی پوست

خشکی پوست زمانی که پوست رطوبت خود را از دست دهد دچار خشکی می‌شود. این مشکل می‌تواند به دلایلی مانند استحمام مکرر، استفاده از صابون‌های قوی، افزایش سن، یا برخی بیماری‌ها ایجاد شود. در مناطق سردسیر، هوای سرد و خشک زمستانی نیز عامل خشکی پوست است.

حفظ رطوبت پوست

اولین قدم برای درمان خشکی پوست استفاده از مرطوب‌کننده‌ها است. آن‌ها لایه بالایی سلول‌های پوست را آبرسانی کرده و رطوبت را در آن قفل می‌کنند. مرطوب کننده‌ها دارای سه نوع ماده اصلی هستند:

  • مواد جاذب رطوبت (Humectants): موادی که به جذب رطوبت کمک می‌کنند: سرامیدها، گلیسرین، سوربیتول، اسید هیالورونیک و لسیتین.
  • مواد نگهدارنده رطوبت: موادی مانند وازلین (ژل نفتی)، سیلیکون، لانولین و روغن معدنی، رطوبت را در پوست قفل می‌کنند.
  • نرم‌کننده‌ها (Emollients): موادی مانند اسید لینولئیک، لینولنیک و لوریک با پر کردن فضاهای بین سلول‌های پوستی، سطح پوست را صاف و نرم می‌کنند.

نکات مهم در انتخاب و استفاده از مرطوب‌کننده‌ها

هرچه مرطوب‌کننده غنی‌تر و چرب‌تر باشد، تأثیر بیشتری دارد. برخی از مؤثرترین و ارزان‌ترین مرطوب‌کننده‌ها مانند وازلین و روغن‌های طبیعی (مثل گلیسرین) بهترین نتیجه را دارند.

این محصولات به دلیل نداشتن آب، بهترین زمان برای مصرف مرطوب کننده‌ها، زمانی است که که پوست کمی نمناک است، مثلا بعد از حمام.  چون این محصولات آب ندارند اما می‌توانند رطوبت موجود درون سلول‌ها حفظ می‌کنند. البته استفاده از آبرسان‌ها (ترکیبی از آب و روغن) نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

شی باتر یکی از بهترین محصولات ارگانیک و طبیعی برای رطوبت رسانی به پوست و مو می باشد که در دنیا حالت کرم و روغن آن طرفداران زیادی دارد. ما در مجموعه ژل کد، کرم مرطوب کننده طبیعی شی باتر را به شما معرفی میکنیم، جهت آشنایی بیشتر با این محصول و نحوه خرید آن از وبسایت با ما در ارتباط باشید.

چگونه با خشکی پوست مقابله کنیم؟

راهکارهایی که در صورت رعایت مداوم می‌توانند برای درمان خشکی پوست مؤثر باشند:

  • در زمستان از دستگاه بخور استفاده کنید و آن را روی حدود 60% تنظیم کنید تا لایه بالایی پوست رطوبت کافی دریافت کند.
  • مدت حمام یا دوش خود را به یک بار در روز و بین 5 تا 10 دقیقه محدود کنید.
  • به جای آب داغ از آب ولرم استفاده کنید، زیرا آب داغ چربی طبیعی پوست را از بین می‌برد.
  • مصرف صابون را به حداقل برسانید و در صورت نیاز از صابون‌های مرطوب‌کننده یا شامپوهای بدون صابون استفاده کنید. از مصرف صابون‌های معطر و محصولات حاوی الکل دوری کنید.
  • از شستشو با اسفنج‌های حمام، برس‌های بدن، و لیف‌ها زبر پرهیز کنید. اگر نمی‌توانید آن‌ها را کنار بگذارید، با ملایمت از آن‌ها استفاده کنید.
  • به جای کشیدن حوله، به‌صورت ضربه‌ای و خیلی آرام، پوست را خشک کنید.
  • بلافاصله پس از شستن دست‌ها یا حمام از مرطوب‌کننده استفاده کنید. این کار باعث پر شدن فضاهای بین سلول‌های پوستی و حفظ رطوبت می‌شود.
  • برای کاهش حس چربی وازلین یا کرم‌های روغنی، مقدار کمی از آن را به دست‌های خود بزنید و سپس روی نقاط موردنظر بمالید.
  • هرگز پوست را نخارانید. معمولاً مرطوب‌کننده‌ها خارش را کنترل می‌کنند. همچنین می‌توانید از کمپرس سرد برای تسکین خارش استفاده کنید.
  • برای شستن لباس از شوینده‌های بدون عطر استفاده کنید و از نرم‌کننده‌های لباس پرهیز کنید.از پوشیدن لباس‌های پشمی و سایر پارچه‌های تحریک‌کننده روی پوست خودداری کنید.

درمان خشکی پوست

انواع خشکی پوست

قرار گرفتن در معرض شرایط آب‌وهوایی خشک، آفتاب و یا سرمای شدید، حمام با آب داغ و مصرف برخی از مواد شیمیایی و همچنین بیماری‌های زمینه‌ای می‌تواند باعث خشکی پوست شود.

در پزشکی برای خشکی شدید پوست از عبارت درماتیت استفاده می‎شود و چندین نوع مختلف دارد:

1. درماتیت تماسی
این نوع خشکی پوست زمانی ایجاد می‌شود که پوست شما به چیزی که با آن تماس پیدا کرده واکنش نشان داده و باعث التهاب موضعی شود:

  • درماتیت تماسی تحریک‌کننده: زمانی رخ می‌دهد که پوست در معرض مواد شیمیایی تحریک‌کننده مانند انواع شوینده‌ها مثل وایتکس و امثالهم قرار گیرد.
  • درماتیت تماسی آلرژیک: وقتی ایجاد می‌شود که پوست با ماده‌ای که به آن حساسیت دارید (مثل نیکل معمولا در زیورآلات) تماس پیدا کند.

2. درماتیت سبورئیک
این نوع درماتیت زمانی اتفاق می‌افتد که پوست بیش از حد چربی تولید کند. نتیجه آن، ایجاد بثورات قرمز و پوسته‌پوسته، معمولاً روی پوست سر است. این نوع درماتیت در نوزادان شایع است.

3. درماتیت آتوپیک
این نوع درماتیت که با نام اگزما نیز شناخته می‌شود، یک بیماری پوستی مزمن است که باعث ایجاد لکه‌های خشک و پوسته‌پوسته روی پوست می‌شود. این مشکل در کودکان خردسال شایع‌تر است.

سایر بیماری‌ها
شرایط دیگری مانند پسوریازیس، دیابت نوع 2 و کم‌کاری تیروئید نیز می‌تواند باعث خشکی پوست شوند.

علت خشکی پوست چیست؟

عوامل زیادی در خشکی پوست دخیل هستند، که در برخی از موارد سبک زندگی نادرست، مثل عدم هیدراته نگهداشتن بدن است که با مصرف آب کافی رفع می‌شود ولی در برخی دیگر دست ما بسته است و باید به فکر درمان بود. در این بخش به برخی از عوامل خشکی پوست می‌پردازیم:

  • افزایش سن: افراد مسن بیشتر در معرض خشکی پوست هستند، زیرا با افزایش سن، منافذ پوست به طور طبیعی چربی کمتری تولید می‌کنند.
  • سابقه بیماری: افرادی که سابقه اگزما، درماتیت تماسی آلرژیک یا سایر بیماری‌های آلرژیک در خانواده دارند، بیشتر در معرض خشکی پوست قرار می‌گیرند.
  • تغییرات فصلی : خشکی پوست در ماه‌های پاییز و زمستان، زمانی که رطوبت هوا کمتر است، شایع‌تر است. در تابستان، رطوبت بالاتر به جلوگیری از خشکی پوست کمک می‌کند.
  • عادت‌های بد در استحمام : استحمام مکرر یا شست‌وشو با آب خیلی داغ خطر خشکی پوست را افزایش می‌دهد.

علائم خشکی پوست

اگر خشکی پوست با علائم زیر همراه است، حتما باید برای درمان آن‌ها اقدام کنید:

  • بافت پوسته‌پوسته یا زبر پوست
  • خارش بیش از حد
  • احساس سوزش یا درد در پوست
  • پوسته‌پوسته شدن شدید پوست
  • عفونت پوست (در برخی از موارد خشکی شدید پوست باعث ترک‌خوردگی و ورود باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌شود.)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *