علت جوش چانه چیست؟

از بین بردن جوش چانه

جوش زدن در هر جایی از بدن تجربه ناخوشایندی است، اما جوش روی صورت چون قابل پنهان کردن نیست، تجربه‌تی ناخوشایندتر! در این متن از فروشگاه آنلاین ژل کد می‌خواهیم به بررسی علت جوش چانه و سپس روش‌های خانگی و ساده برای رفع جوش چانه و پیشگیری از آن بپردازیم.

جوش چانه

جوش های روی چانه هیچ تفاوتی با جوش‌های سایر قسمت‌های بدن ندارد. جوش‌ها به دلیل التهاب و تجمع سبوم (چربی)، سلول‌های مرده پوست و یا باکتری‌ها ایجاد می‌شود. تغییرات هورمونی، استرس، سبک نادرست شستشویا اصلاح صورت می‌تواند از دلایل شایع جوش چانه باشد.

اما چرا با وجود روتین مراقبت پوستی، باز هم شاهد جوش چانه هستیم؟ و چرا جوش‌ها به صورت موضعی در چانه ظاهر می‌شوند؟ چون علت جوش چانه متفاوت است و در ادامه با شایع‌ترین آن‌ها آشنا می‌شوید.

علت جوش چانه

در خیلی از موارد، ممکن است فردی اصلا سابقه جوش روی چانه را نداشته و با تجمع این مدل جوش‌ها روی چانه کلی شوکه شود. به این منظور با آوردن علل رایج جوش چانه، شما را در رفع آن همراهی می‌کنیم:

موهای زائد

ایجاد جوش چانه در مردان و برخی از زنان، بر اثر تراشیدن موهای زائد است. این مدل جوش‌های زیر چانه زمانی رخ می‌دهد که موهای رشد کرده به‌جای بیرون آمدن از پوست، در داخل پوست رشد کنند. اگر این اتفاق بیفتد، شبیه به جوش متورم، قرمز و در برخی از موارد دردناک هستند.

هورمون ها

تغییرات هورمونی شایع‌ترین دلیل جوش، مخصوصا جوش‌ چانه هستند. علت جوش چانه در زنان می‌تواند ناشی از تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، پریودی، بارداری، یائستگی و حتی پس از قطع قرص‌های ضد بارداری ظاهر شوند.

جوش هورمونی معمولا آکنه التهابی، قرمز و احتمال زیاد دردناک است. این جوش‌ها معمولا در چانه و خط فک شکل می‌گیرند و به‌نام “جوش هورمونی چانه” معروف است.

مشکلات غدد درون‌ریز

مشکلات سلامت غدد درون‌ریز، مثل غده‌ی تیروئید و  سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) نیز می‌توانند باعث آکنه چانه شوند.

مشکل PCOS اختلالی است که در توانایی بدن برای تولید مقادیر طبیعی هورمون‌های استروژن، پروژسترون و تستوسترون اختلال ایجاد می‌کند. این عدم تعادل هورمونی می‌تواند منجر به تولید بیش از حد چربی و سلول‌های چسبنده پوستی شود که در نهایت باعث بروز جوش، به‌ویژه در ناحیه چانه، می‌شود.

رزاسه

روزاسه یک بیماری شایع پوستی است که منجر به قرمزی قابل‌توجه‌ای همانند جوش می‌شود. در برخی موارد، روزاسه می‌تواند باعث ایجاد برجستگی‌های پر از چرک همانند جوش در چانه فرد شود.

عدم رعایت بهداشت و مراقبت نامناسب پوستی

شستشوی زیاد یا کم، استفاده از محصولات کومدوژنیک (مسدودکننده منافذ)، یا لمس مکرر صورت می‌تواند باعث انسداد منافذ و بدتر شدن آکنه شود. به این منظور، انتخاب محصولات غیر کومدوژنیک و رعایت بهداشت ضروری است.

رژیم غذایی و سبک زندگی

غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا می‌توانند نوسانات هورمونی و تولید چربی را افزایش دهند. همچنین کم‌آبی، استرس زیاد و خواب ناکافی سلامت پوست را مختل کرده و به آکنه چانه کمک می‌کنند.

عوامل محیطی و آلرژی‌ها

آلاینده‌ها و آلرژن‌های محیطی می‌توانند منافذ پوست را مسدود کرده و موجب تحریک آن شوند. تغییرات فصلی و برخی مواد در لباس یا استفاده از ماسک نیز ممکن است در بروز آکنه نقش داشته باشند.

عوارض دارو

برخی داروها (مانند درمان‌های هورمونی یا استروئیدها) و مشکلات پزشکی (مانند اختلالات تیروئیدی) ممکن است تعادل هورمونی بدن را برهم زده و موجب آکنه شوند.

از بین بردن جوش چانه

درمان جوش چانه

درمان جوش چانه گاهی با تغییری کوچک در سبک زندگی و یا یک آزمایش هورمونی و مصرف قرص بعد از مدت کوتاهی رفع شود. اما گاهی هم خیلی بد قلق است و نیازمند درمان بلند مدت است. تجربه نشان می‌دهد که هر فرد تحت تأثیر شرایط و عوامل خاصی به جوش مبتلا می‌شود و خلاصی از آن نیز همیشه خیلی راحت نیست. در اینجا به برخی از درمان‌های کاربردی برای خلاصی از جوش چانه اشاره آورده شده است:

تغییر سبک زندگی 

مدیریت استرس، بهبود رژیم غذایی و تغییر روتین‌های مراقبت از پوست مهم‌ترین قدم برای رفع جوش چانه است.

حفظ آرامش، امیدواری، حس خوب و مشغول کردن خود به کاری غیر از ور رفتن با جوش‌ها، می‌تواند شما را برای رسیدن به هدف پشتیبانی کند. زیاد آب بنوشید، ورزش کنید در زمانی که خیلی ظاهر جوش‌ها شما را آزار می‌دهد، مدیتیشن کنید.

داروهای موضعی 

استفاده از پمادها و کرم‌های حاوی اسید سالیسیلیک، رتینوئیدها و بنزوئیل پراکسید برای کاهش التهاب و پاکسازی منافذ معمولا خیلی سریع جواب می‌دهند.

این محصولات به حذف چربی اضافی کمک کرده و بنزوئیل پراکسید رشد باکتری ها را کاهش می‌دهد. برای استفاده از این پمادها ابتدا صورت خود را با یک پاک کننده ملایم و آب گرم بشویید و سپس از آن‌ها استفاده کنید.

حواستان باشد که جوش‌ها را با تلاش برای بیرون آوردن محتوای آن‌ها تحریک نکنید. با این کار فقط زمان بهبودشان را عقب می‌اندازید.

داروهای خوراکی 

با مشورت پزشک، معمولا استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای کنترل هورمونی برای مقابله با میکروب‌ها و مشکلات هورمونی پیشنهاد می‌شود.

مثلا قرص‌های ضد بارداری در کاهش آندآندروژن ها و کاهش چربی/سبوم ایجاد شده روی پوست خیلی مؤثر هستند.

درمان فوتودینامیک 

درمان فوتودینامیک روشی غیرتهاجمی برای بهبود آکنه است که شامل ترکیب یک ماده حساس‌کننده به نور (Photosensitizer) با تابش نور خاص (معمولاً LED یا لیزر) می‌شود.

این ماده روی پوست اعمال شده و در بافت‌های مشکل‌دار فعال می‌شود. سپس تابش نور باعث تخریب سلول‌های مضر، کاهش باکتری‌های مولد آکنه (مثل Propionibacterium acnes) و کاهش تولید چربی پوست می‌شود. این روش برای آکنه‌های مقاوم یا شدید مؤثر است و التهاب را نیز کاهش می‌دهد.

لایه‌برداری پوست

لایه‌برداری شیمیایی (Chemical Peeling) یک روش درمانی است که طی آن از محلول‌های شیمیایی برای حذف لایه‌های سطحی یا عمیق‌تر پوست استفاده می‌شود. این فرآیند پوست را تحریک می‌کند تا سلول‌های مرده را از بین ببرد و بازسازی پوست را تسریع کند.

آیا جوش چانه نشانه پریودی است؟

جوش چانه می‌تواند نشانه‌ای از نزدیک شدن پریود باشد. نوسانات هورمونی که در طول چرخه قاعدگی رخ می دهد ممکن است منجر به افزایش تولید چربی روی پوست شود. بنابراین در برخی از موارد باید اجازه دهید که جوش‌ها روند طبیعی خودشان را طی کنند.

پیشگیری از ایجاد جوش چانه

جوش زدن دست شما نیست که بتوانید به‌طور کامل آن‌را کنترل کنید، مگر اینکه دلیل آن عادت‌های نادرست در سبک زندگی باشد.

استفاده از سالیسیلیک اسید 

می‌توانید از پمادهای حاوی بنزوئیل پراکسید و اسید سالیسیلیک برای پیشگیری جوش چانه استفاده کنید. چون این مواد توانایی حذف سلول‌های مرده پوست را دارند.

اما فقط برای رفع جوش‌های خفیف (یعنی جوش های سرسفید و سرسیاه) عملکرد خوبی دارند، بنابراین اگر جوش شما شدید است، بهتر است از پمادهای ضد جوش قوی‌تری مانند ترتینوئین استفاده کنید.

رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین خطر ابتلا به آکنه را کاهش می‌دهد. غذاهایی که دارای شاخص گلیسمی بالا هستند قند خون شما را افزایش داده و باعث التهاب در سراسر بدن و در نهایت تولید جوش می‌شود.

ضد آفتاب فاقد چربی

قرار گرفتن در معرض نور خورشید  با شکستن سد طبیعی پوست موجب خشک شدن و آسیب به پوست می‌شود. با افزایش خشکی، سلول‌های چربی تلاش می‌کنند که با تولید چربی بیشتر این نوع آسیب را جبران کنند، در نتیجه احتمال زدن جوش بالا می‌رود.

بنابراین استفاده از کرم ضد آفتاب با محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش به جلوگیری از این زنجیره کمک می‌کند. کرم ضد آفتاب فاقد چربی گزینه‌ای عالی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *